Thuis in zorg én culturen

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Het zorgstelsel kan soms een bos zijn wat u door alle bomen niet meer kunt zien. Het is dan heel waardevol om iemand te hebben die u helpt bij het regelen van uw zorg. Iemand die onafhankelijk is, iemand die meedenkt en iemand en die u begeleidt bij het vinden van de beste zorg voor u en uw situatie.

Iedereen met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz-indicatie), kan gratis hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hier vindt informatie over wat een cliëntondersteuner voor u kan betekenen en waar u zo iemand kunt vinden.

Waar een cliëntondersteuner mee helpt

  • Informatie en advies over uw rechten, het zorgaanbod in uw regio en de verschillende zorgvormen waar u uit kunt kiezen.
  • Het helpen kiezen van de juiste zorgverlener, afgestemd op uw persoonlijke situatie, achtergrond en indicatie.
  • Het kiezen en organiseren van de juiste invulling van de zorg. Denk aan het opstellen van een persoonlijk plan. Hierin legt u samen vast hoe u wilt leven en welke vorm van zorg hier het best bij past.
  • Het bemiddelen tussen u en de zorgaanbieder als u er zelf niet uitkomt.

Waar vind ik een cliëntondersteuner?

Heeft u een Wlz-indicatie? Dan kunt u terecht bij het zorgkantoor voor het aanvragen van een cliëntondersteuner. Meer informatie over het vinden van een cliëntbegeleider in uw regio vindt u op deze website.

Twee onafhankelijke organisaties die cliëntondersteuning bieden zijn MEE en Adviespunt Zorgbelang. Deze zijn landelijk actief, dus ook vanuit uw woonplaats kunt u hier terecht.